Julafton 2018

2018-12-24

Årets mest planerade och organiserade högtid är här – julen.

I 41 år har den sett nästan likadan ut även om mitt första minne är från min femte jul då jag fick en svart gunghäst som jag har kvar än idag.

Nuförtiden börjat den tidigare aftonen med en sömnig morgon utan julstrumpor eller presenter. Efter uppstigandet en bilfärd på ca 1 mil till min systers dignande frukostbuffé och en släktträff utan dess like. Med 10 vuxna och 14 syskonbarn varav många av dem är vuxna eller nära myndighetsålder blir det en diger skara. Några ibland på plats via Skype.

 

Frukosten följs av hemfärd för respektive familj och lite egentid innan vi sammanstrålar igen för att se den årliga Kalle Ankan. En tradition som ivrigt eftersöks speciellt av de äldre än 40 år. Julmaten intas strax därefter, ett härligt julbord med alla klassiska tillbehör.

Barnens ögon tindrar av förväntan och väntan. Nu och då andas den eviga frågan.

– När kommer tomten?

Tids nog, han har många barn att besöka och göra lyckliga då alla deras önskningar ska slå in. Det är en dag i magins tecken. Även de vuxna utstrålar nervositet och upphetsning. Men se! Ett ljus i mörkret! En guppande lykta över snöiga vidder.

De snälla barnen får varsin klapp av tomten innan han hastar vidare. Vi delar själva ut resterande paket under glada tillrop.

Kl 19 börjar ‘Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton’ som ses under skratt och mumsande på köpt och hemmagjort julgodis. Därefter bryter sällskapen upp för att umgås med sina respektive familjer och barnen är ivriga att åka hem och leka med sina nya presenter.

Jag önskar er alla en GOD JUL!

Leave a Reply:

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *