Oscars recensioner

2019-02-20

Inför helgens gala kommer här några filmrecensioner

A star is born

Bradley Cooper för Lady Gaga till berömmelse och faller själv ner i misär. Remake på filmerna med samma namn från 1954 (James Mason/Judy Garland) och 1976 (Kris Kristofferson/Barbra Streisand). Jag har tyvärr inte sett de tidigare filmerna så jag kan inte jämföra genialiteten mot den nya versionen.

Lady Gaga är förtjusande och parets kärlek bedårande. Hennes resa från medelmåttig tjej till att bli Lady Gaga är lite för förutsägbar. Bradley Coopers Jackson Maine är trevlig och supersnäll, men berättelsen fokuserar i mitt tycke något för mycket på hans karaktär då han också är filmens regissör och verkar sätta sig själv i första rummet. Mer av en stjärna faller än föds tyvärr.

3 lindor av 5

Nominerad för 7 Oscars

Bästa film/manliga huvudroll/kvinnliga huvudroll/manliga biroll/manus efter förlaga/foto/ljud

———————————

BlackkKlansman

Spike Lee har regisserat en verklighetsbaserad historia om den första afroamerikan som blir detektiv i Colorado springs under 1970-talet. Han lyckas dessutom infiltrera Ku Klux Klan som leddes av David Duke.

Denzel Washingtons son, John David Washington är excellent i rollen som Ron Stallworth. Filmen tenderar dock att bli förlöjligande och en karikatyr på stereotyper och berörde mig inte, trots det allvarlig ämnet rasism.

3 lindor av 5

Nominerad för 6 Oscars

Bästa film/manliga biroll/regi/filmmusik/manus efter förlaga/klippning

———————

Bohemian rapsody

En varm skildring av Freddie Mercury (Farrokh Bulsara) under hans genombrott med rockbandet Queen. Rami Malek är värd en Oscar för sin rolltolkning.

4 lindor av 5

Nominerad för 5 Oscars

Bästa film/manlig huvudroll/ljud/klippning/ljudredigering

————————————

Isle of dog

En animerad film om hundar regisserad av Wes Andersson. Det är uppfriskande att se en annan typ av tecknad film än de vanliga från Pixar/Disney. Denna utspelar sig i Japan där hundarna får influensa och blir deporterade till en soptippsö av kattälskare. Idén är nyskapande och humoristisk samtidigt som allvaret skiner igenom. Rösterna görs av kända skådespelare. Animeringen är fantastisk!

4 lindor av 5

Nominerad för 2 Oscars

———————————–

Gräns – se recension på bloggen 10/12

Nominerad för Bästa smink

———————

The favourite

En kostymfilm som utspelar sig i 1700-talets England under queen Annes regeringstid.

Två kvinnor tävlar om drottningens gunst. Filmen är väldigt speciell, kan uppfattas avig och jobbig, men kvinnornas rollprestationer är över förväntan. Dock lämnar filmen för mig en fadd smak utan avslut.

2 lindor av 5

Nominerad till 10 Oscars

———————–

Green book

Italienske skådespelaren Tony Lip var med i ett antal maffiafilmer såsom Gudfadern, Maffiabröder och tv-serien Sopranos men innan dess tog han arbetet som den afroamerikanska jazzpianisten Don Shirleys livvakt och chaufför.

Deras resa går genom söderns USA, där en man med Shirleys bakgrund inte reste säkert under 1960-talet. Amerikanska södern tog inte glatt emot afroamerikaner i sina restauranger, barer eller badrum, men de lyssnade gärna på hans konserter.

Filmen skildrar vänskapen som växer fram mellan de två männen från olika världar och även Tonys saknad efter din fru under den långa resan. Den skildrar förstås även den rasistiska jargongen i 1960-talets USA.

Shirleys familj är inte nöjd med filmatiseringen och är missnöjda med att inte blivit tillfrågade.

Filmen har fått gliringar om att likna Oscarsvinnaren ‘På väg med miss Daisy’ från 1989 (fast tvärtom).

4 lindor av 5

Nominerad till 5 Oscars

——————————

Leave a Reply:

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *