At the Oscars, again

2023-03-12

The 95th Academy Awards 2023, coming up! Mellan 21.30-5.00 kan man se den på Tv4.

10 filmer är nominerade till Bästa Film, jag har sett i stort sett alla, utom en – Avatar.

BEST PICTURE NOMINEES

ALL QUIET ON THE WESTERN FRONT

Ännu en filmatisering av Erich Maria Remarques novell baserad på hans egna upplevelser under första världskriget. Versionen från 1930 vann två Oscars. Denna är nominerad till nio och några kommer den troligen få.

AVATAR: THE WAY OF WATER

  • Ej sett

THE BANSHEES OF INISHERIN

Man måste gilla irländska filmer. Dialekterna, mentaliteten, pubarna. En man bestämmer sig för att säga upp vänskapen med sin bäste vän. Det är hårt, bitvis elakt och dessutom blodigt och dödligt. Ändå är det märkligt kul mitt i eländet. Nio nomineringar gör denna till ’en must see’.

ELVIS

En film om ikonen Elvis strålande stjärna från Colonel Tom Parkers perspektiv. Jag är inte helt övertygad om Austin Butlers rätt till en Oscar.

EVERYTHING EVERYWHERE ALL AT ONCE

Wait! What! Vad såg jag precis?
Med 11 nomineringar, parallella liv och skruvade infall överraskade den här filmen mig. Två stenar pratar/textom livet till varann. Jamie Lee Curtis som galen IRS-agent i parallella verkligheter med hotdogs till fingrar. Se den och glöm bort din egen verklighet för en stund och fundera över de val som lett dig till var du är just nu.

THE FABELMANS

Berättelsen baserad på Steven Spielbergs uppväxt är inte mer än just det.

TÁR

Såg endast första timmen men gav upp. Cate Blanchett är grym i rollen som Lydia T’ar, men för segt för att orka ta mig igenom tre timmar.

TOP GUN: MAVERICK

Något förbryllad över att denna är med på listan.
En uppföljare till en 36 år gammal kultfilm. Jag anser faktiskt att tvåan är bättre än originalet, men de borde ha skippat lovestoryn som inte har någon koppling till originalfilmen. Fint att Val Kilmer bjöds in att medverka, det kan vara en av hans sista prestationer. På grund av strupcancern är hans röst AI-genererad.

TRIANGLE OF SADNESS

Svenskt!
Jag är ingen patriot egentligen men det här är så bra att det förtjänar minst en Oscar. En satir som slår mot de rika och får dig att fundera på samhällets struktur. Ruben Östlunds mörka komedi är nominerad i de tyngsta kategorierna Bästa film, regi & manus. Henrik Dorsin är på plats i Dolby arena.

WOMEN TALKING

En pratfilm mellan kvinnor om ett svårt val. Fly eller fäkta när kvinnor och barn utsätts för övergrepp? Baserad på en verklig händelse i en sekt i Bolivia. Känns inte trovärdig som en sann händelse.

Övriga filmer:

GUIELLERMO DEL TOROS PINOCCHIO

Denna version av sagan om trästycket som vill bli en pojke lämnar inget öga torrt. Hoppas den tar hem Oscarn i sin kategori!


THE WHALE

Brendan Fraser is back! Han gör en riktig insats och jag unnar honom en Oscar för prestationen.

THE BOY, THE MOLE, THE FOX AND THE HORSE

Finstämd animerad kortfilmssaga om vänskap mellan olikheter.

CAUSEWAY

Jennifer Lawrence i ännu en Oscarsnominerad film. Segt och utan riktig substans.

AFTERSUN

En semesterresa till solen med far och dotter, men mellan raderna kan något annat läsas.

Leave a Reply:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *