Bye bye 2023!

2023-12-31

Ännu ett år är till ända. Tiden verkar gå fortare ju äldre man blir.
Här följer året i lindade ord.


2022 avslutades med att Bert Åke Varg gick bort på väg till en nyårsfest. Och startade med att en annan av mina älsklingar Bruce Willis blev sjukare i sin afasi och demens.

Paul Flores dömdes äntligen för mordet på Kristin Smart efter 27 år och Rex Heuermann blev häktad för morden på Gilgo Beach 2009. Genom DNA på en pizzaslice!
Danny Masterson dömdes även han äntligen för sina brott.

Sverige vann eurovision – igen! För sjunde gången i ordningen och ligger nu på delad första plats med Irland genom tiderna.

Både min syster och seriefiguren Bamse fyllde 50 år i år!

Årets bästa konsert dubbas till Gavin DeGraw på Grönan den 22 september. Fantastiskt! Det är det närmaste jag antagligen kommer att se Billy Joel, och jag är nöjd med det.

Jag tog inte upp min kroppsträning detta år, däremot blev jag bättre på medvetenhet och mindfulness via olika kurser och Innergi. Det kommer väl fler år?

Kingis blev tonåring i mars, men är mer mammig än någonsin. Roland fick börja med månatliga smärtstillandesprutor under våren. Kissarna deltog i Agrias kattparad för hemlösa katter. Vilka stjärnor!

Under oktober/november hade jag en envis förkylning och tappade jag smak och lukt, men de var tillbaka efter två dagar. Vilken fasa att inte kunna känna smaken av chips!
Bret Easton Ellis besökte Malmö och jag medverkade på en föreläsning via facebooklänk, det var ett intressant samtal om hans böcker, liv och seriemördare. Freddan kallar honom dock Fet-Tisdags-Elvis då han misstolkade mitt förkylningstunga-uttal av hans namn.

Skrivandet var i fokus under året. Mitt råmanus blev lektörsläst vid förra årsskiftet och jag insåg verkligen att det var för tidigt, eller var det det? Det är värdefullt att ett proffs kikar på ens alster innan man faktiskt arbetat för mycket på det. Det gör att man kan undvika mycket onödigt jobb. Jag fick många hjälpsamma tips för att fortsätta min story. Både tips på saker jag inte vill ändra på och tips som verkligen behöver beaktas. Både sånt som var självklart för mig och det som gjorde ont att inse att jag måste förändra – kill my darlings. Driv in kniven och skär bort – mycket.

Det tog mig ett par månader att landa i feedbacken och börja ta tag i texten igen.

Utöver min skrivgemenskap med skrivmaskinen gick jag även med i redigeringsklubben Ordsliperiet under våren och i juli startades Facebook-gruppen Ordsliperiets manusgrupp. Där delar fem personer texter från sina manus och ger feedback. Det har varit en givande upplevelse under sommaren och hösten.

Jag insåg att jag måste bygga in lite planering i min berättelse. När man ska få ihop en läsbar historia på närmare 90 000 ord där händelser och karaktärer ska upplevas som logiska och trovärdiga behövs det. Arbetet med att få ihop en planering med synopsis/outline med vändpunkter och händelser som gör berättelsen intressant och gör att läsaren vill läsa vidare är något helt annat än att endast skriva.

Jag vände på storyn och arbetade på Tonys mål och sår redan från inledningen av manuset. Och hur ska allt sluta? I mitten på oktober fick jag ett uppslag som kan fungera, men det återstår att se.

November kom och med månaden även NaNoWriMo.
Jag lyckades med att nå 50 000 ord under mitt arbete med Tony och hans vänner … och fiender!

Det har varit ett händelserikt år med upp och nedgångar som skulle avslutas på ett hotell på Söder i Stockholm. Men vem kan lämna denna sötnos ensam att fira in det nya året?

Leave a Reply:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *