Film – Mandy (2018)

2018-10-09

Invigningen av 2018 års Monsters of Film öppnades med pompa och ståt på BioRio en ruskig kväll i oktober. Det bjöds på bubbel, popcorn och chips (även om man betalat en slant i förväg). Förväntansfullt gick jag in i salongen till min väntande goodiebag på första raden.

Jag hade ganska höga förväntningar om kvällens öppningsfilm ’Mandy’. Mest med tanke på mina erfarenhet av tidigare festivaler på Monsters of Film. Filmerna har ofta överraskande ämnen och kan vara chockerande bra. Min vana trogen hade jag varken tittat på trailer eller läst på om filmen, mer än ett flyktigt ögonkast på handlingen. Jag visste dock att filmen skulle innehålla en blodig Nicholas Cage och det kittlade min fantasi. Första halvan av filmen skildrar en vardaglig kärlekshistoria med drömska konstnärliga inslag, sen förändras allt.

Cage har en fin stamtavla, han är kusin till Sofia Coppola och Jason Schwartzman och hans farbror är Francis Ford Coppola, han har inte tidigare varit någon favorit hos mig, men hur han utvecklas genom filmen från öm älskare till oresonlig hämnare är en upplevelse. Scenen fylld av smärta och ilska i badrummet är oförglömlig och etsar sig in på näthinnan. Filmen innehåller även demoner på motorcyklar, en motorsågsduell och en ’grym snöflinga’. Mandy växlar mellan allvar och humor med Nicholas Cages minspel i en av rollerna.

Jag rekommenderar denna film om man har ett öppet sinne och gillar annorlunda. Jag förstår verkligen att visningen i Cannes ledde till stående ovationer.

4 LINDOR av 5

Leave a Reply:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *