Halloween – filmen

2018-12-01

Efter årets Halloweenfirande blev jag sugen på att se skräckfilmsserien ‘Halloween’ – på svenska ‘Alla helgons blodiga natt’. Detta är en av de första skräckfilmerna jag såg i mitt unga liv, alldeles för ung, jag var nog endast 7-8 år när jag började åtnjuta skräck, presenterat för mig av mina äldre syskon.

Det har präglat mitt filmtittande upp genom åren. Det har inte avskräckt mig – tvärtom! Jag har fortsatt att utsätta mig för rysningar och skrämmande filmer och böcker, idag skriver jag även skräck själv!

‘Halloween’

70-talets scream-queen Jamie Lee Curtis spelar huvudrollen i denna skräckis där hon blir jagad av filmens boogeyman Michael Myers (inte att förväxla med skådespelaren med samma namn). Donald Pleasance i rollen som Myers psykiatriker är nästan lika galen som mördaren. John Carpenters suggestiva, ikoniska musik håller känslan av skräck och fasa levande genom hela serien som nu blivit hela 11 filmer (även om 3 av dem är remakes). Jag älskar filmserier som hänger ihop och där en hel serie kan ses i följd och kännas som samma film, där saker som hände i film ett kan relateras och förklaras i en senare film. Så fungerar även denna serie (med några få undantag, del 3 är tex helt utan Michael Myers-storyn och är endast en skräckfilm som utspelar sig under Halloween).

Jamie Lee Curtis första filmroll fick hon som dotter till Tony Curtis och Janet Leigh. Leigh är mest känd för sin roll som duschoffret i ‘Psycho’. Såklart skulle dottern gå i hennes fotspår och göra hisnande skräck. Något år senare gjorde de även John Carpenter skräckisen ‘The Fog’ (Dimman) tillsammans.

Halloween-filmerna står sig än idag 40 år efter den första släpptes, under 2018 kom den sista filmen i serien där Jamie Lee återkommer i sin roll som Laurie Strode och återigen som pensionär får möta sin tålmodige boogeyman. Kommer de överleva även detta möte? Det återstår att se…

Det var över 30 år sedan jag såg den första filmen men jag blir fortfarande rädd och berörd av musiken och Myers maskbeklädda ansikte och långsamma sätt att gå och ändå hinna ifatt sina offer. Jag rekommenderar alla att se denna kultklassiker.

5 lindor av 5

Leave a Reply:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *