Kulturnatten 2019 27/4

2019-04-28

Mr Mac och jag tog en tur till huvudstaden för att vara kulturella. Kulturnatten är en kväll då Stockholms kulturliv är öppet för gratis upplevelser.

Vi satte ihop ett schema för kvällen vilket vi följde ganska bra. Det dyker alltid upp lite nya saker att se eller tider som inte går att passa…

Detta år valde vi att utnyttja tiden väl. Vi bokade ett hotellrum på Stockholm Inn och tog en fördrink på rummet innan vi drog ut på stan. Området vi valde att röra oss i detta år blev Södermalm.

Vi startade vid Stadsmuseet som hade invigning efter att ha varit stängt i fyra år. Vi tog en snabb titt och bestämde oss för att återvända senare. Vi begav oss till Ourtours för att hämta biljetter till en rundvandring, men biljetterna var redan slut. Då gick vi uppåt till Ersta diakoni och tog oss en fika och ett fantastiskt glas franskt rött vin (vilket tyvärr inte gick att köpa någon annanstans än just där). Från terasserna är det en fantastisk utsikt över vattnet bort mot djurgården.

På museet började en äldre dam som arbetade där prata engelska med Mr Mac som av blotta förskräckelsen svarade fel på hennes frågor. Vi fortsatte till Anna Lindhagens museum Stigbergets Borgarrum vilket var intressant.

Nästa stopp var Basis Konstskola där vi provade på kroki. Modellen var dock inte helt naken utan hade ett skynke på sig. Mr Mac var fantastiskt duktig och fick beröm av läraren, mig gick han bara förbi…

För att spara tid tog vi bussen till slussen för att äta middag på Beefeater Inn. Mr Mac började snörvla. Han var inte nöjd med maten, men det kan också berott på hans växande förkylning. Min mat var utsökt.

På Polska institutet skrämdes Mr Mac till mardrömmar av Zdzislaw Beksinski skrämmande konstverk. De skildrar drömlika motiv av död och apokalyps. Jag var hänförd. Mr Mac lämnade rummet för ett skivsläpp på Snickars records. DJn fick tyvärr problem och ljudet dog under en svettig minut men sen fungerade maskinerna igen.

Dagens många intryck börjar sätta sina spår hos oss och vi tittade snabbt in på Grafiska sällskapet och åt scones innan vi började promenera hem till hotellrummet. På vägen köpte vi lite snacks och dricka. Väl hemma på rummet tittade vi på filmen ‘El bar’ och småsnackade till långt efter midnatt.

Dagen därpå gick vi upp och åt hotellfrukost och tittare på ännu en film, denna gång Stephen Kings ‘1922’. Vi återvände till stadsmuseet och gick ett halvt varv. Trötta men lyckliga över alla dygnets upplevelser blev vi tvungna att ge upp årets kulturgärning för att åka hem till våra kära.

Leave a Reply:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *