Oscars-tider

2021-04-10

Söndagen den 24 april går Oscarsgalan av stapeln i år. Försenad med två månader pga pandemin. Jag har min vana trogen tagit semester måndagen efter galan för att kunna vara uppe hela natten.

Årets filmer rör sig över hela skalan svartvit filmskapande, pjäser, hämndaktioner, rättegångsdramer och hemlösa i husbilar.
Nedan följer ett urval av de filmer jag sett och min känsla för dem.

Mank
Svartvit – underbara foton – skildrar en okänd bakgrund till en av de mest prisade filmerna ’Citizen Kane’ – men filmen är något seg för att verkligen slå och ta hem alla 10 nomineringarna. Jag gissar på någon enstaka.

Promising Young Woman 
Carey Mulligan är fräck och tuff i rollen som hämndens ängel. Den aldrig döende kärleken till sin väninna leder henne till att leva ut sitt livsmål. Kan hon någonsin förlåta det manliga släktet för det som hände i deras ungdom? Nominerad till 5 Oscars. Filmen är en oväntad Oscarsfilm och jag hoppas på pris.

Nomadland 
Frances McDormand är brilliant som vanligt och jag kan ta in skildringen av de hemlösa nomadernas livsstil. Bilderna är vackra och musiken genomsyrar vemodet. Men det är mer av en dokumentär och jag saknar karaktärsutveckling genom filmen. Trots att filmen är kortare än 2 timmar kändes den lång. Ingen favorit.

Ma Raineys black bottom’ är en låt av ’the mother of the blues’ i 1920-talets USA.  Baserad på en pjäs utspelar sig filmen till största delen i en källarlokal. Med ostoppbar dialog, starka känslor och bluesmusik växer berättelsen till sitt crescendo. Viola Davies är fantastisk som bossig diva och Chadwick Boseman oberäkneligt vass. Han vinner troligen sin Oscar trots att han avled i augusti 2020, eller kanske just därför. Oavsett är han värd den. 

Sound of Metal 
En hårdrockares liv vänds uppochner när hörseln försvinner. 
Sound of metal är närvarande både innan och efter tradgedin, vilket gör det till en fyndig titel. Riz ahmeds Ruben är arg och sårbar i detta lågmälda drama som berör en av livets största fasor, att förlora något du lever för.

The trial of the Chicago 7
Denna häpnadsväckande rättegångsfilm hade mig fast redan från starten. Men så är jag också svag för rättegångsdraman. Castingen var faboulous! Sacha Baron Cohen är briljant som Abbie och domaren Hoffman är fruktansvärd i all sin makt. Vad jag förstår var han tom värre i verkligheten, vilket verkar svårslaget. Äktheten i filmen slog mig och jag var berörd när avslutningen kom med uppgifter om hur det gått för alla. Ett måste att se för de som gillar rättegångar och verklighetsbaserat drama med vass humor mitt i eländet. 
Kan det bli årets bästa film?

Judas and the black messias
Filmen är lång men fruktansvärd och utspelar sig samtidigt som ’Trial of the Chicago 7’, händelserna går lite i varandra. Sluttexterna är hjärtskärande men även med ett visst mått av hopp. En viktigt skildring av en mörk tid i Amerikas historia. 

Eurovision song contest: The story of Fire Saga
Det osannolika isländska bandet Fire Saga får möjligheten att medverka i Eurovision – a dream come true för bandets Will Ferrell. Sedan han var barn är det hans livsmål, men vägen dit är knackig och fylld av hinder. Filmen är både en parodi på Eurovision och en hyllning. Vissa av bidragen är bättre än den riktiga tävlingens! Många kända Eurovisionstjärnor medverkar. Svenska Molly Sanden är det isländska bandets vackra sångröst, Will Ferrell bidrar också med sin röst.
’Husavik’ är berörande vacker och jag hoppas på en Oscar för Eurovisionsbidraget.

News of the world 
En berättelse sprungen ur the wild west i 1870-talets Amerika. En kringresande man finner en flicka bortrövad av indianer och bestämmer sig för att återbörda henne till hennes ursprungliga familj. Tom Hanks spelar en roll man känner igen från hans repertoar. Filmen är fin på sina håll men jag ställer mig frågande till de 4 nomineringarna och tror inte på vinst. 

Da 5 bloods
Ännu en film som skildrar 60-talets Amerika ur de färgades synvinkel, nu av Spike Lee. Vietnamkrigets fasa är närvarande då fyra veteraner återvänder för att finns sin femte vän som föll i kriget och skatten han  fann. Inte den bästa skildring jag sett men en annorlunda vinkel. Det är musiken som är uppe för Oscar men jag tror inte på vinst då jag mest fann den störande. 

Minari
Filmen handlar om en koreansk familj som flyttar till en farm i Arkansas för att leva faderns dröm – American dream. Det blir inte alltid som man tänkt sig. Skildringen av familjens mödor är berörande och den 8 åriga sonens skådespelarprestation är så äkta! Lågmäld och långsamt tar sig filmen framåt.  Med 6 nomineringar kämpar den för att vinna tom bästa film. Tror inte Asien kan vinna det i år igen, men några vinster blir det nog.

Tenet
Christopher Nolan, hur tänkte du nu? Jag älskar många av hans tidigare filmer men här snubblade han och föll. För att orka fatta måste nog denna ses om både två och tre gånger. Historien går så fort i rörelse och dialog att man aldrig hinner andas. Svaren i dialogen kommer både på in- och utandning och är så träffsäkra att det blir overkligt. Personerna till och med går hastigt. Trots det är filmen 2.30 lång! Fattar att om den gjorts i normalfart hade den nog varit 4 timmar och omöjlig på ett annat sätt. Man lär inte känna karaktärerna och de är larvigt stereotypa. Tidsresorna och baklänges-filmningen är det som ger nomineringarna, men som film är den hopplös. Kommer vinna i sina kategorier.

Soul
Animerad film som vill vara riktig film och gör det riktigt bra. Men vilka är målgruppen som ska se filmen? Mycket är vuxet och annat barnsligt i en blandning som gör det svårt att förstå. En fin film om att finna passionen i livet, som fått 3 nomineringar. 

Wolfwalkers
Detta var något annorlunda på den tecknade scenen. Jag gillar verkligen animeringen och skildringen av 1650-talets Irland. Jag har själv varit i Kilkenny! Att det handlar om vargar och att kämpa mot fördomar och rädsla är även det uppfriskande. Önskade att den fantastiska musiken fått en nominering även den. 

Hillbilly Elegy
Två nomineringar har denna pärla baserad på JD Vance memoarer om att återvända till sina rötter och leva den amerikanska drömmen trots eller pga sin bakgrund. Hoppas på att Glenn Close äntligen ska få sin Oscar! Det här blir hennes 8e nominering genom åren. 2019 kom hon bara just ’close’.

Leave a Reply:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *