Stockholms Filmfestival 2019

2019-11-14

Ännu en gång fick jag möjlighet att leva min dröm – nämligen att bidra till arbetet med Stockholms filmfestival! Jag tog semester från mitt vanliga jobb där jag precis fått en ny anställning – hann bara jobba 3 veckor innan jag tog ledigt, fräckt, men vad gör man inte?

Stockholms 30:e internationella filmfestival gick av stapeln 6-17 november 2019. Detta år anmälde jag mig både för att arbeta på biograferna och arbeta med event. Biografarbetet innefattar att sälja biljetter, släppa in besökare i salongerna, mingla med besökarna och informera om festivalen och dess filmer. Vid event riggar man upp barerna och serverar dryck och snacks.

Mitt första arbetspass var den 4/11 vid UPS-eventet på biografen Skandia. UPS är fraktbolaget som ser till att filmerna når festivalen från olika länder. Vid detta event fick UPS-folket bjuda in gäster att mingla och se den franska filmen ’Les miserable’ vilken är inspirerad av Parisupploppen 2005 (inte att förväxla med tidigare musikaler med samma namn!). Jag fick uppgiften att fylla 300 bägare med popcorn innan gästerna började anlända vid 17.30. Därefter stod jag i dörren och prickade av gästerna på gästlistan. Det var en trevlig start på festivalen. När gästerna försvann in i salongen var det tid att städa undan och återvända hemåt.

Nästa event var på biografen Park som nyöppnats för festivalen. Jag stod i baren och serverade öl. En ångerfull Shanti Roney tittade sorgset på sitt rosa bubbel och längtansfullt på ölkylen.

– Man får ångra sig, erbjöd jag och bytte hans glas mot en öl. Han fortsatte tacksamt in i salongen för att se ’Charismatic Megafauna’. Jag såg den inte själv men det är ett djupt visuellt mästerverk som med en ordlös resa skildrar människans påverkan på naturen.

Jag passade på att se några filmer under festivalen, när man arbetar som volontär får man inte betalt mer än, om man har tur, lite snacks, och den stora behållningen är förstås att man kan se film mellan arbetspassen!

Zombie Child

Jag hade förstås stora förväntningar på denna film från Frankrike i sektionen twilight zone. Men mina förväntningar kom på skam. Annorlunda take på zombiegenren och förtryck av färgade. Män blir zombifierade för att arbeta på plantage. Och i framtiden går en zombies barnbarn på en flickskola…

Deerskin

Nästa film jag såg var även den en fransk film i sektionen twilight zone och nu blev jag inte besviken! Jean Dujardin, från Oscarsvinnaren ’The Artist’ är briljant I rollen som en man som köper en begagnad skinnjacka och blir förälskad vilket leder till att inget någonsin blir detsamma. Besatthet och filmskapande i en underbar överraskande mix. Filmen passade mig och var en av de stora behållningarna på festivalen, men många lämnade biosalongen med chockade och förbryllade ansiktsuttryck.

Them that follow

Jag frångick mina franska filmer och såg en film i sektionen American independents. Trots det var nog detta den mest otäcka filmen jag såg. Den skildrar en sekt i Alabamas appalachiska vildmark. De blir värdiga inför gud om de undkommer attacker från ormar med dödligt gift. Det är en fängslande blandning av ormar, familjedrama och religiös extremism. Kvinnan i biostolen bredvid min hade fötterna i stolen och händerna framför sitt tårstrimmiga ansikte.

Sword of trust

Jag fortsatte med ännu en American independents. Denna gång faktiskt något jag skulle kalla en fake-news-samhällssatir. Cynthia ärver ett antikt svärd och ett brev efter sin morfar. Detta blir starten på en farlig resa genom tiden. Tillbaka till det amerikanska inbördeskriget där en högerextrem grupp påstår att krigets vanns av södern. Jag lämnade salongen med ett leende på mina läppar efter denna uppfriskande pratfilm.

Just 6.5

Dags för en persisk film i sektionen Impact. Årets tema var samhälle/droger/korruption. Jag kunde inte låta bli att se en film om ämnet även om det inte är mitt förstahandsval. Payman Maadis högljudde narkotikapolis gör det till sin livsuppgift att fånga en knarkkung med alla medel tillåtna. Gränserna mellan vem som är ond och god suddas ut under filmens gång genom Teherans knarkträsk i ett trasigt samhälle.

Judy & Punch

En skruvad kärlekshistoria mellan ett par som livnär sig på dockteater i 1600-talet dystra tid. Punch ogenomtänkta livsval leder dem in på oväntade vägar. Stundtals underhållande i sektionen Icons.

The art of selfdefense

Ännu en American independents-film, denna gång något så speciellt som en karatekomedi. Casey blir attackerad av ett motorcykelgäng och rädslan det gett honom får honom att söka sig till en dojo,för att lära sig självförsvar. Men allt är inte vad det verkar och människans roller vänds upp och ner med mörk humor.

Leave a Reply:

Din e-postadress kommer inte publiceras.