Februaris kyla och värme

2022-02-28

Har skrivandet tryckt ut mig i kylan, fryst mig och lämnat mig kall och huttrande?


Jag fasade för att starta planeringen i tron att jag skulle misslyckas. Det tar tid att skapa en vana. De som vet säger att det tar 16 eller 21 dagar att få något att fastna. Give or take – ingen vet nog säkert och dessutom är människor olika.

Jag har startat parallella vanor och satt upp olika mål, för livet, hälsan och skrivandet.
Matvanor, träning, meditation och skrivtid. Kanske dumt att göra allt på en gång?
Eller en stark katalysator för att få allt gjort – samtidigt. Facit får visa hur det gick, i efterhand.

Min skrivplanering är det som tar upp det mesta av min tid. Det andra går lite mer av sig själv. Äta, yoga och mindfulness gör man på bestämd tid. Skrivandet är något annat. Även om jag sätter av tid vet man aldrig vad som kommer hända under den timmen eller två. Har jag lyckats skriva något? Har jag lärt känna en karaktär, hade Tony eller Lukas tid för MIG? Har de lust att berätta och öppna upp sig just under denna begränsade tid? Inte alltid. Skrivandet innefattar också att lyssna på poddar och gå igenom kurser, läsa andras alster – både publicerat och outgivet. Skrivande är inte bara att skriva. Det är att läsa, tänka, planera och lyssna.

Planeringen sker veckovis med övergripande mål över vad som ska göras under veckan.
Varje dag har ett mål och uppnådda mål noteras, även tidsförbrukningen per dag. Vid behov reviderar jag nästa dags mål, lägger till eller drar ifrån beroende på vad som hinns med.

I februari har jag lagt ca 20 timmar per vecka på skrivrelaterade uppgifter. Det är 50% av en arbetsvecka. Ändå arbetar jag heltid på mitt ’andra jobb’. Det blir kortare luncher och mindre tid framför tvn. Prioritering och planering. Det tar 16 dagar att skapa en vana, jag är böjd att hålla med. 16% av året har passerat. Det är galet. Nu kör vi! Det passar bra i Mello-tider.

Leave a Reply:

Din e-postadress kommer inte publiceras.