Inför Oscarsgalan

2020-02-02

Jag har sett en gäng filmer inför den efterlängtade Oscarsgalan. Årets filmer håller en hög klass och flera har runt 10 nomineringar! Det blir spännande att se om någon av dem lyckas med storslam eller om vinsterna kommer att delas mellan dem. Nedan följer recensioner av några av de nominerade bidragen på årets Oscarsgala som sänds natten till måndagen den 10 februari. Inom ( ) visas hur många nomineringar respektive film fått.

Joker (11) 2

Ännu en version av Batmans Joker. Joaquin Phoenix är fantastisk i rollen och tar troligen hem en Oscar, men filmen är inte den bästa på ämnet.

Once upon a time in Hollywood (10) 2

Det Quentin tarantinos 9:e film är speciell som väntat. Leonardo di Caprio och Brad Pitt som åldrade skådespelare/stuntman gör bra prestationer men filmens mening är oklar tills det plötsligt slår mig! Chocken om var filmen utspelar sig gör mig kall då jag var helt oförberedd (läser aldrig vad filmerna handlar om eller kollar på trailers). Trots att serie-massmördare är en av mina obsessions finner jag detta upplägg smaklöst med tanke på offren och dess familjer.

1917 (10) 3

En krigsfilm bör alltid ha en plats i varje Oscarsgala. I år är det regissören Sam Mendes ’1917’ som skildrar några dygn under första världskriget. Det är även en historia om vänskap och syskonkärlek. George MacKay är brilliant som korpralen som får det omöjliga uppdraget att stoppa 1600 män från att gå i en fälla.

The irishman (10) 0

Ett gäng äldre skådespelare samlas för att göra en av Martin Scorceses mest kostsamma filmer, 159 miljoner dollar gick kalaset på. Skådespelarinsatserna från De Niro, Pesci och Pacino är imponerande såsom tekniken de använt för att föryngra skådespelarna. Pesci imponerade dock mest på mig med sin troll-liknande farbror som fick mig att tänka på Gollum i sagan om ringen. Historien är baserad på Charles Brandts bok ’I heard you paint houses’ som i sin tur är Frank Sheerans memoarer.

Parasite (6) 4 inkl Bästa film!!

Sydkoreas bidrag till årets gala är min favorit. De kan vinna både bästa utländska film och årets bästa film. Spännande så det förslår. Även filmen är spännande med oväntade vändningar.

Le mans 66 (6) 2

Le mans är världens största uthållighetslopp för bilar och dess förare. Tävlingen pågår i ett dygn med endast två förare per lag. Filmen är baserad på den verkliga händelsen då Ford utmanar Ferraris stall. Historien kretsar kring Bildesignern Caroll Shelby och föraren Ken Miles.

Jojo Rabbit (6) 1

Filmen om den lille pojken i hitler jugend som kastas mellan sin lojalitet till sin ’låtsasvän Hitler’ och sin mamma som gömt en judeflicka från nazisterna är en sorglig satir.

Marriage Story (6) 1

Berättelsen om paret som ska skilja sig är en inblick i en kärlekssaga som gick fel. Men filmen är lång, för lång. skådespelarinsatserna är dock värda Oscars och både Scarlet Johansen och Adam Driver är som sig bör nominerade för sina prestationer.

Smärta och ära (2) 0

Pedro Almodóvars filmer har alltid en nerv som är svår att finna någon annanstans och Antonio Banderas gör honom rättvisa. Som vuxen filmregissör ser han tillbaka på sitt liv och upptäcker sig själv igen och det är inte alltid en trevlig historia.

Bombshell (1) 1

Årets ’me-too’ film är berörande med bra skådespelarinsatser. John Lithgow är sminkad till oigenkännlighet och kan generera filmen en Oscar för makeup.

Lejonkungen (1) 0

Animeringen av den tecknade storfilmen Lejonkungen är ärlig mot originalet och animeringen är fantastisk, men denna version berör mig inte alls på samma sätt som originalet. Musiken är inte i samma klass och skådespelarinsatserna (rösterna) inte i samma liga.

Ad astra (1) 0

Ännu en tröttsam rymdrulle. Dock med Brad Pitt, Donald Sutherland och Tommy Lee Jones i rollerna.

Min borttappade kropp (1) 0

Den animerade filmen om handen som skiljs från sin kropp och kämpar sig tillbaka till sin ägare är både poetisk och sorgsen med en touch av kämpaglöd. Alla söker vi efter att finna något saknat i livet.

Leave a Reply:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *