Pantser, Plantser, Planner, en tankevurpa

2023-11-22

Vad skrev jag egentligen i mitt förra inlägg?

Jag älskar fortfarande deadlines, det har inte förändrats. Jag fortsätter med NaNoWriMo under hela november och mitt mål på 30 000 ord är redan nått. Idag knäckte jag 40 000 ord!

Jag har arbetat en hel del med min struktur men även skrivit diverse nya scener som utvecklar mina karaktärer och speciellt Tonys divalater och Lukas psykopatiska ådra ytterligare. Det känns uppfriskande samtidigt som jag återhämtar mig från förkylningen från hell som hållit i sig en månad – hoppas kunna kalla mig ‘frisk’ till helgen.

Jag är en pantser, jag ÄR det. Jag lovar!

När jag börjar skriva på en scen vet jag aldrig var den är på väg även om jag börjar med en svag tanke på vem den ska handla om. Slutklämmen är ofta en överraskning även för mig!

Jag köpte en skrivkurs som jag har utforskat i november.

Marita Brännvalls ‘Skissa din historia’.

Jag tvekade in i det längsta. Har sett kursen tidigare och känner folk som köpt den. Nu kom den igen med rabatt och bonusar så jag kunde inte låta bli att testa. Kanske rebellen i mig ville överbevisa tesen att ‘planera är bättre än motsatsen’. Eller så ville jag verkligen lära mig något nytt och få nya infallsvinklar.

Jag anser mig själv vara positiv till förändringar, även om människan som art ofta är emot dem.

Efter att jag gått igenom delar av kursmaterialet har jag fått stor hjälp i mitt pågående råmanus som är en typ av Neo-noir-thriller i 90-talets förortsmiljö. Jag har fått stöd i att förstärka temat och poängen i min berättelse. Förhoppningsvis blir den bättre även om flera som läst mitt råmanus sagt:

“Jag glömde testläsa och ge kommentarer för det var som en ‘riktig’ bok.”

“Ändra inget mer, den är klar!”

Men de orden betyder inte att den är färdig. Det finns alltid förbättringar att göra och jag har vridit om historien något och hoppas att mina tidigare läsare inte blir för besvikna vid nästa läsning.
Tony, Lukas, Håkan och Cecilia medverkar alla. Även Boris, Basse och Sören är kvar. Conny får en lite större roll.

Håkan

Dessutom har jag med stöd av kursen påbörjat att skissat fram en helt ny historia, en jag skrivit om tidigare i bloggen. Då hade jag inte någon aning om vad den skulle handla om, annat än att det skulle vara en fantasyberättelse om troll i skogen med arbetstiteln ‘Skogens väsen’.

Nu har jag både tema, poäng, karaktärer och folkslag inskrivna i min skiss!

Kan det bli en ‘plantser’ eller till och med en ‘planner/plotter’ även av mig?

Det återstår att se. Först ska ‘Triss i knektar’ färdigställas, förhoppningsvis till mars 2024 vilket är min första deadline.

Följ min resa!

(Bilderna är genererade via artflow.ai)

Leave a Reply:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *