Mitt sätt att skriva och fars dag

2023-11-12

Min NaNoWriMo resa fortsätter denna november. Jag älskar deadlines, de driver mig framåt och jag har svårt att inte försöka nå dem. Min tanke var att skriva 30 000 ord under november månad och idag, dag 12, har jag redan nått 19 000 av de orden! Trots att jag varit sjuk de senaste tre veckorna, eller på grund av det. Jag snörvlar helst inte framför tvn utan då hellre framför tangentbordet.

Jag är en ‘pantser’, en skrivande person som skriver på flow och känsla utan planering, mening och mål. Det kommer från uttrycket ‘fly by the seats of ones pants’. Skrivandet blir väldigt lustfyllt på det sättet, att kunna skriva nästan utan att tänka. Jag drabbas inte av skrivkramp. Ideerna dyker upp närsomhelst – på tåget, när jag står i en kö eller precis när jag ska somna. Mobilen är ett viktigt verktyg och det mesta jag skrivit har plitats ner där.

Men.

Vissa anser att mitt sätt att skriva är bakvänt. I de flesta skrivkurser är grunden en annan, den av en ‘planner’. Att man planerar INNAN man skriver. Bygger upp storyn med början, mitten och att man vet hur det ska sluta.

Men.

Det finns många författare som skriver som jag, Stephen King för att nämna en. Och folk läser ändå hans böcker och köper dem och anser dem fungera – för det mesta. Andra pantsers är Haruki Murakami, Margaret Atwood, Diana Gabaldon, George R.R Martin, Dean R. Koontz och Neil Gaiman för att nämna några. Jag är i gott sällskap.

Jag tror inte att något av sätten egentligen går fortare än det andra. Att planera först tar också mycket tid. Kanske lika mycket tid som att skriva om i efterhand, och många av scenerna man skär bort kan man använda till annat. Varje skrivet ord är viktigt för utvecklingen av en författare. Inget skrivet ord är i onödan. Jag vet aldrig vad jag tänker skriva så jag förstår inte hur jag ska planera det innan jag skriver. Så jag harvar på – på mitt sätt.

Missförstå mig rätt, jag är öppen för utveckling och förändring. Nästa manus ska jag försöka planera innan jag skriver. Jag blir nog ingen ‘planner’ omgående, kanske en ‘plantser’, som är mixen av de två. Vi får se.

Jag är trots allt envis, en egenskap jag fått efter min far.

Grattis pappa på fars dag!

Leave a Reply:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *