Sthlms filmfestival volontärinvigning

2018-10-30

Som volontär under årets ‘Stockholms Filmfestival’ blev jag inbjuden till information inför arbetet jag ska utföra under festivalen. Vi fick en presentation av de personer vi ska arbeta med under festivalen. Vilken operation det är! Såklart hade jag förstått det men det är intressant att komma närmare och äntligen vara en del av ‘den yttre inre kretsen’. I flera år har jag som filmälskare besökt festivalen och sett en hel del filmer och alltid drömt om att få vara en del av verksamheten. Jag brinner för de filmer som inte vänder sig till massan, så för mig är det mycket intressant att se de filmer som inte har traditionellt eller amerikanskt ursprung.

Vi bjöds in till biografen Skandia. Det är Stockholms mest kända och klassiska biograf belägen i det Warodellska huset. Den har funnits sedan tidigt 1900-tal och har klassisk inredning med statyer och röda gardiner. Där finns endast en salong. Men vilken salong! De ca 300 inbjudna volontärerna samt crew fick se två filmer under kvällen.

JESUS

Den japanska ‘Jesus’ av den unge regissören Hiroshi Okuyama. Japanska filmer har alltid en speciell touch som jag gillar. All amerikansk glamour och prestige är obefintlig. Filmen handlar om en pojke som tvingas till sin farmor med sin familj. Scenerna vid middagsbordet när familjen äter tillsammans gjorde mig både hungrig och vemodig. Pojken börjar i en kristen skola vilket är honom helt främmande men han får sällskap av en miniatyr-Jesus vid varje bön. Det är en märklig syn som framkallar många skratt, men pojken börjar be sin Jesus om saker för att göra tillvaron lättare. En överraskande film – helt klart sevärd!

4 Lindor av 5 möjliga.

SKATE KITCHEN

Strax efter fick vi förmånen att se den amerikanska filmen ‘Skate kitchen’. Filmen handlar om Camille, en ensam tonåring som älskar att åka skejtboard, mot sin mors vilja. Hon träffar likasinnade skejtare i New York. Filmen framförs mestadels inte av skådespelare utan av verkliga unga kvinnor som kan skejta, trots att Will & Jada Pinkett Smiths son har en roll i filmen. Filmen träffar känslomässigt svårigheten att växa upp och välja sina strider.

4 Lindor av 5

Leave a Reply:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *