Volontär årets filmfestival

2018-11-18

Under årets Stockholms Filmfestival 7 – 18 november fick jag förmånen att jobba som volontär. Jag tog ledigt från mitt befintliga arbete och även från skrivandet under 10 dagar och ägnade mig åt film. Mellan biljettförsäljning, insläpp till biosalonger och leverans av filmer mellan biograferna hann jag också se en hel del film, vilket var betalningen för idogt arbete.

På vissa filmer var det red-carpet eller face-to-face med besök från skådespelare och regissörer. Då ingick tilltugg och dryck. Mitt jobb var att se till att gästerna hade det trevligt och inte tog med sig alkohol in i biosalongen.

 

Dessa filmer såg jag under festivalen:

*Sibel – Turkiet

Filmen handlar om en stum ung kvinna, hon är oförmögen att tala som de andra i bergsbyn där hon bor. Hennes språk är ett visslande språk – visslandet och hennes historia skär i kroppen i denna historia om utanförskap.

 

* Madeleines Madeline – USA

En ung kvinna med ett skört psyke som brottas med sin mor och att inte gå in för mycket i rollerna hon spelar i en teateruppsättning.

 

* Asako I&II – Japan

En komplicerad kärlekshistoria blir än mer komplicerad när mannen försvinner och sedan uppenbarar sig flera år senare. Denna japanska ungdomsromans var annorlunda och berörande.

 

* Prospects – USA

Sci-fi film om far och dotter som söker ädelstenar i rymden. Men det finns fler som har intresse för skatterna…

 

* Diamantino – Portugal

En klar favorit av filmerna jag såg. Helt skruvad och oförutsägbar! Diamantino är en diamant – världens bästa fotbollsspelare som rusar på plan och gör mål med hjälp av fluffiga valpar. Men han missar mål och karriären dalar. Filmen har många bisarra karaktärer och överraskande vändningar. Helt klart sevärd om man gillar att bli förvånad när man ser på film.

 

* Firecrackers – USA

Denna film vann Bronshästen för bästa film. Det smäller verkligen om de två unga white-trash tjejerna. Vi får följa deras utbrytningsförsök från hålan de bor i, med diverse knölar på vägen.

 

* Core of the world – Ryssland

En rysk film om en pälsfarm. Här bor veterinären Egor isolerad med familjen som äger farmen. Han är lugn och tillfreds med sin tillvaro men när aktivister stör friden, väcks känslor upp inom Egor.

 

* Lord of Chaos – USA

Chockerande filmatisering av verkliga händelser kring det norska hårdrockbandet Mayhem. Satanism och död går utanför scenen och låttexterna.

 

* Hotel by the river – Sydkorea

En familjesammankomst vid floden. Lågmält och intressant förmedlar Hong Sang-Soo denna poetiska koreanska film som stannar kvar länge.

 

* Lizzie – USA

Baserad på verkliga händelser byggda på Lizzie Bordens liv och hennes troliga mord på sina föräldrar under sent 1800-tal. Hon dömdes aldrig men av allmänheten är hon skyldig till dådet. Flera filmatiseringar har gjorts och även en tv-serie men Lizzie Borden fortsätter att gäcka oss. Ingen vet än idag sanningen om de brutala morden.

 

Filmhuset i Stockholm är ett fantastiskt ställe där jag fick förmånen att arbeta tre pass. Biofåtöljerna är dock inte de skönaste!

 

Leave a Reply:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *