At the Oscars!

2022-03-27

Ett år går fort. Det är återigen dags för den årliga Oscarsgalan!
Galan börjar inatt klockan 2 och slutar vid 5. Nu pågår försnacket!

Jag såg en massa filmer som var potentiella Oscarsnomineringar under årets inledning. De flesta kom dock inte med i slutstriden och fick inga nomineringar, vilket är förståeligt. I slutändan lyckades jag se 12 nominerade filmer.

10 filmer är nominerade till ’Best picture’ – jag hann se 7 av dessa.

Belfast
Kenneth branaghs historia om Nordirland i slutet på 70talet är bitvis självupplevt. En drabbande historia om en pojke som måste lämna allt han känner till.

Dont look up
Aktuell komedi med starka undertoner. Allvar mitt i det komiska. Flirtar både med covid och miljöproblematik – faktiskt gjord före covidutbrottet!  

Drive my car
Va? 4 nomineringar. Japansk film som är nominerad till bästa film och bästa utländska film. Kan det bli en ny Parasit och vinna båda. Jag tror inte.
Början är riktigt bra och jag tror på filmen. Chocken är att förtexterna rullar in först efter 45 minuter och allt bra man sett är bara en backstory till den riktiga filmen. Synd att inledningen är det starkaste. Tre timmar är alldeles för långt. Som en skrivande person som studerar västerländska dramaturgiska kurvor tappade jag bort mig och nickade faktiskt till mot slutet. Bilen han kör är en flawless röd Saab 900 turbo. Men när han får ett nytt jobb får han inte köra sin egen bil. En kvinna med mörk bakgrund blir hans chaufför.

Dune
10 nomineringar. Baserat på ett tv-spel och med viljan att bli nya Star wars. Jag har inte spelat spelet och att det är första delen i en serie som slutar utan slut gör mig bara förbannad. Lite seg men som första delen i en scifi var det väntat. Snygga vyer och masker som kan ge Oscars. Svenskt pris kan bli möjligt. Stellan Skarsgård spelar en typ av Jabba the Hutt.

Licorice Pizza
I mitt tycke årets bästa film. Komedi, kärlek och dråpliga karaktärer i en härlig mix. Kan kärlek kämpa och vinna mot åldersskillnad? Underbart framfört. Den kvinnliga huvudpersonens egen familj spelar hennes egen familj. Äkta och trovärdigt.

Nightmare Alley
Guillermo del toro har gjort det igen. En film i gammal stil. Utspelar sig i 40 talets freakshow miljö. Jag fattar vad han försöker göra och köra storyn i full loop men det blir för långdraget och osammanhängande. Bradley Cooper spelar utan känsla vilket hade behövts för att man skulle känna något för karaktären.

The Power of the dog
12 nomineringar gör att denna film har flest nomineringar. Det är en snygg paketerad film som blir något lång. Dock gillade jag uppbyggnaden och den slutade inte som förväntat vilket är ett plus i min bok.

Övriga filmer jag såg

Familjen Mitchell mot maskinerna – hoppas på vinst i animerade kategorin. Aktuellt med tanke på hur maskiner och robotar tar över mer och mer. Trots att Encanto nog blir svår att slå.

No time to die
Vad säger man, traditionell Bond-rulle. Inget för mig.

Free guy
Kul ide, vackert presenterat. Hoppas på en oscar i kategorin visual effects.

Cruella
Remake på Pongo och de 101 dalmatinerna ur Cruellas perspektiv. Intressant och bra gjort. Hon är inte lika hemsk som i den tecknade versionen.

Tick tick …BOOM!
Den sorgliga historien om kompositören till musikalen Rent. Han kämpade hela sitt vuxna liv med att nå framgång men avled 35 år gammal kvällen innan premiären av succén Rent.

Leave a Reply:

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *